Bu vitamin sadece yiyeceğin enerjiye dönüşmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kanda alyuvarların oluşmasını, derinin ve gözlerin sağlıklı olmalarını sağlar. Aşırı derecede alkol tüketimi vücuttaki B-2 vitaminini azaltır. Ayrıca antibiyotikler, yatıştırıcılar da vücuttaki B-2 vitaminini azaltır. Et, tavuk eti, balık, süt ve süt ürünleri, ıspanak, yumurta, kuruyemiş, mısır ve beyaz undan yapılmış ekmek bol miktarda B-2 vitamini içerir.
Vücudun protein ve yağı öğütmesini sağlar, ayrıca bağışıklık ve sinir sistemlerinin düzenli çalışmalarına yardım eder. Kanda hemoglobin oluşmasını sağlar. Hemoglobin bildiğiniz gibi vücuda oksijen taşır. Beyinde depresyonla savaşan kimyasal madde olarak bilinen serotoninin oluşmasına yardım eder. Tavuk eti, böbrek, karaciğer, yumurta, pirinç, yulaf, fındık, fıstık, muz, patates ve somon balığı en fazla B-6 vitamini içeren besinlerdir.
Dişlerin ve kemiklerin güçlü olmaları için öncelikle kalsiyum gereklidir. Kalsiyum aynı zamanda kalp atışlarını düzenler, kanın gerektiği gibi pıhtılaşmasını sağlar, kaslar ve sinirler için yararlıdır. Kalsiyum kan basıncının yükselmesini ve kalın bağırsak kanserini önleyebilir. Ancak yapılan araştırmalara göre her on kadından sekizi, bol miktarda kalsiyum içeren yiyeceklerle beslenmek istemiyor.Süt ve sütlü besinler, mısır, sardalya balığı, kalamar, kuruyemiş ve brokoli bol miktarda kalsiyum içeren besinlerdir.
Günlük ihtiyaç, kadınlarda 1.6 mg., erkeklerde ise 2 mg.dır. Tavuk, balık, ıspanak, patates, muz, kepekli ekmek, kuruyemiş en önemli kaynaklarıdır. Bunların dışında, birçok gıdada B6 vitamini bulunduğu için, eksikliği konusunda endişeye düşmemek gerekir. Fazla dozda alınması, yaşlılarda bağışıklık sistemini güçlendirmek ve bazı sinir sorunlarını tedavi etmekte kullanılırsa da, 6 ay süreyle günde 100 mg.dan fazla kullanmak sinirleri tahrip edebilir.
Kadınların her gün 12 ünite, erkeklerin de 15 ünite
almaları gerekir. Bitkisel yağlar, kuruyemiş, etler ve yeşil yapraklı
sebzelerde bol miktarda bulunur. A ve C vitamini gibi bunun da
antioksidan etkisi bulunmaktadır. Kalp-damar hastalıkları, kanser ve
katarakta karşı koruyucu olduğu bilinmektedir. Diğer ilaçlarla birlikte
kullanıldığında Parkinson hastalığında olumlu etkiler gösterdiği, kalp
krizlerinde hasarın azaltılmasında yararlı olduğu ve yaşlılarda
bağışıklığı arttırdığı ileri sürülmektedir.
Kolesterolü düşürür. Damar sertliğini giderir. Yağ ve proteini en kaliteli olandır
Damar sertliğini giderir. Yağ ve proteini en kaliteli olandır.Kalp ve sinir hastalıklarını önler.
İdrar söktürür. Solunum sistemi rahatsızlıklarında iyileştirici etkilere sahiptir
Günde 10-12 adet yenilen iç antepfıstığı,vücudun günlük yağ ihtiyacını karşılayabilmektedir
100 g antepfıstığı vücudun günlük protein,vitamin B1 ve fosfor ihtiyacının %35''ini karşılayabilmektedir
Antepfıstığında kolestrol yoktur Kandaki kolesterol
seviyesini düşürür. Kroner kalp hastalığının riskini azaltır Antep
fıstığı protein yönünden 2 kat,fosfor yönünden 4 kat sığır etinden daha
üstündür
Vitamin E,B ve C komplexince zengindir. Antepfıstığı şeker hastalığında (Diabete Mellitus)kullanılabilir
100 gr antepfıstığında 4.0 gr posa bulunur.Posa
miktarı yönünden pirinç, patates ve buğday (0.3 gr) dan daha üstündür
İnce bağırsakta glikoz emilimini azaltır ve kan şekerinin yükselmesini
önler.
Günde 10-12 adet yenilen fıstık,vücudun günlük yağ ihtiyacını karşılayabilmektedir
Zihinsel ve bedensel yorgunluğu alır. Fazlası hazımsızlık yapabilir ve zararlıdır
Yalnız olarak yenmeli, portakal, elma, armut gibi meyve veya sebzelerle tüketilmemelidir.
Damar sertliği ve kolesterolü olanlar fıstıktan uzak durmalıdır
Tatlı badem tohumlarında az miktarda protein, demir ve kalsiyumla birlikte yüksek oranda
yağ bulunur.Sinirleri güçlendirir Göğüs hastalıklarını Beden ve zihin yorgunluğunu giderir
Hamilelerin sütünü artırır ve bebeklerin gelişimine
yardımcı olur Böbrek, idrar yolları iltihapları iyileştirir. Badem yağı
ise hazımsızlığa iyi gelir. Yumuşatıcı, balgam söktürücü, sakinleştirici
özellikleri olan badem de ev eczanemizin vazgeçilmezlerindendir
İçerdiği fosfor ve kalsiyum nedeniyle zihni yorgunluğu giderir, kemik ve dişleri güçlendirir.
Potasyum açısından oldukça zengindir. Potasyum, sinirlerin uyarımı ve kas dokusunun
çalışması için gereklidir.Magnezyum içerdiği için
kasları rahatlatıcı Kırmızı kan hücrelerinin
biçimlenmesine,akciğerlerden dokulara oksijen taşınmasına yardımcı olan
ve kansızlığı önleyen "demir" açısından, oldukça zengin bir besin
maddesidir. Bal ile karıştırılıp tüketildiğinde soğuk almış mideye iyi
gelir Damar sertliğini önler. Enerji sağlar Şeker hastaları için hayati
önemi olan insülini artırır