Sağlıklı Bilgiler

KURUYEMİŞTE BULUNAN VİTAMİN VE MİNERALLER

B-2 vitamini

Bu vitamin sadece yiyeceğin enerjiye dönüşmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kanda alyuvarların oluşmasını, derinin ve gözlerin sağlıklı olmalarını sağlar. Aşırı derecede alkol tüketimi vücuttaki B-2 vitaminini azaltır. Ayrıca antibiyotikler, yatıştırıcılar da vücuttaki B-2 vitaminini azaltır. Et, tavuk eti, balık, süt ve süt ürünleri, ıspanak, yumurta, kuruyemiş, mısır ve beyaz undan yapılmış ekmek bol miktarda B-2 vitamini içerir.

B-6 vitamini

Vücudun protein ve yağı öğütmesini sağlar, ayrıca bağışıklık ve sinir sistemlerinin düzenli çalışmalarına yardım eder. Kanda hemoglobin oluşmasını sağlar. Hemoglobin bildiğiniz gibi vücuda oksijen taşır. Beyinde depresyonla savaşan kimyasal madde olarak bilinen serotoninin oluşmasına yardım eder. Tavuk eti, böbrek, karaciğer, yumurta, pirinç, yulaf, fındık, fıstık, muz, patates ve somon balığı en fazla B-6 vitamini içeren besinlerdir.

Kalsiyum

Dişlerin ve kemiklerin güçlü olmaları için öncelikle kalsiyum gereklidir. Kalsiyum aynı zamanda kalp atışlarını düzenler, kanın gerektiği gibi pıhtılaşmasını sağlar, kaslar ve sinirler için yararlıdır. Kalsiyum kan basıncının yükselmesini ve kalın bağırsak kanserini önleyebilir. Ancak yapılan araştırmalara göre her on kadından sekizi, bol miktarda kalsiyum içeren yiyeceklerle beslenmek istemiyor.Süt ve sütlü besinler, mısır, sardalya balığı, kalamar, kuruyemiş ve brokoli bol miktarda kalsiyum içeren besinlerdir.

VİTAMİN B6:

Günlük ihtiyaç, kadınlarda 1.6 mg., erkeklerde ise 2 mg.dır. Tavuk, balık, ıspanak, patates, muz, kepekli ekmek, kuruyemiş en önemli kaynaklarıdır. Bunların dışında, birçok gıdada B6 vitamini bulunduğu için, eksikliği konusunda endişeye düşmemek gerekir. Fazla dozda alınması, yaşlılarda bağışıklık sistemini güçlendirmek ve bazı sinir sorunlarını tedavi etmekte kullanılırsa da, 6 ay süreyle günde 100 mg.dan fazla kullanmak sinirleri tahrip edebilir.

VİTAMİN E:

Kadınların her gün 12 ünite, erkeklerin de 15 ünite almaları gerekir. Bitkisel yağlar, kuruyemiş, etler ve yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunur. A ve C vitamini gibi bunun da antioksidan etkisi bulunmaktadır. Kalp-damar hastalıkları, kanser ve katarakta karşı koruyucu olduğu bilinmektedir. Diğer ilaçlarla birlikte kullanıldığında Parkinson hastalığında olumlu etkiler gösterdiği, kalp krizlerinde hasarın azaltılmasında yararlı olduğu ve yaşlılarda bağışıklığı arttırdığı ileri sürülmektedir.

Ayçekirdeğin Faydaları

Kolesterolü düşürür. Damar sertliğini giderir. Yağ ve proteini en kaliteli olandır
Damar sertliğini giderir. Yağ ve proteini en kaliteli olandır.Kalp ve sinir hastalıklarını önler.
İdrar söktürür. Solunum sistemi rahatsızlıklarında iyileştirici etkilere sahiptir

Antep Fıstığının Faydaları

Günde 10-12 adet yenilen iç antepfıstığı,vücudun günlük yağ ihtiyacını karşılayabilmektedir
100 g antepfıstığı vücudun günlük protein,vitamin B1 ve fosfor ihtiyacının %35''ini karşılayabilmektedir
Antepfıstığında kolestrol yoktur Kandaki kolesterol seviyesini düşürür. Kroner kalp hastalığının riskini azaltır Antep fıstığı protein yönünden 2 kat,fosfor yönünden 4 kat sığır etinden daha üstündür
Vitamin E,B ve C komplexince zengindir. Antepfıstığı şeker hastalığında (Diabete Mellitus)kullanılabilir
100 gr antepfıstığında 4.0 gr posa bulunur.Posa miktarı yönünden pirinç, patates ve buğday (0.3 gr) dan daha üstündür İnce bağırsakta glikoz emilimini azaltır ve kan şekerinin yükselmesini önler.

Fıstığın Faydaları

Günde 10-12 adet yenilen fıstık,vücudun günlük yağ ihtiyacını karşılayabilmektedir
Zihinsel ve bedensel yorgunluğu alır. Fazlası hazımsızlık yapabilir ve zararlıdır
Yalnız olarak yenmeli, portakal, elma, armut gibi meyve veya sebzelerle tüketilmemelidir.
Damar sertliği ve kolesterolü olanlar fıstıktan uzak durmalıdır

Bademin Faydaları

Tatlı badem tohumlarında az miktarda protein, demir ve kalsiyumla birlikte yüksek oranda
yağ bulunur.Sinirleri güçlendirir Göğüs hastalıklarını Beden ve zihin yorgunluğunu giderir
Hamilelerin sütünü artırır ve bebeklerin gelişimine yardımcı olur Böbrek, idrar yolları iltihapları iyileştirir. Badem yağı ise hazımsızlığa iyi gelir. Yumuşatıcı, balgam söktürücü, sakinleştirici
özellikleri olan badem de ev eczanemizin vazgeçilmezlerindendir

Cevizin Faydaları

İçerdiği fosfor ve kalsiyum nedeniyle zihni yorgunluğu giderir, kemik ve dişleri güçlendirir.
Potasyum açısından oldukça zengindir. Potasyum, sinirlerin uyarımı ve kas dokusunun
çalışması için gereklidir.Magnezyum içerdiği için kasları rahatlatıcı Kırmızı kan hücrelerinin biçimlenmesine,akciğerlerden dokulara oksijen taşınmasına yardımcı olan ve kansızlığı önleyen "demir" açısından, oldukça zengin bir besin maddesidir. Bal ile karıştırılıp tüketildiğinde soğuk almış mideye iyi gelir Damar sertliğini önler. Enerji sağlar Şeker hastaları için hayati önemi olan insülini artırır

Fındığın Faydaları

Enerji verici ve besleyicidir. Cinsel gücü artırır. Böbrek rahatsızlıklarında, güç ve dikkat gerektiren durumlarda yararlıdır Böbrekteki kum ve taşları döker Vücudunuzun ihtiyacı olan proteini rahatlıkla fındıktan karşılayabilirsiniz.
Fındık vücutta artık madde bırakmadan protein verir ve vücudun normal çalışmasına, zayıf düşmemesine yardımcı olur Gelişme çağındaki çocuklara da hem enerji verip hem de besleyici olmasından dolayı gelişmelerini daha iyi sağlamak için fındık vermeliyiz yüksek tansiyondan prostata, kalp şikayetinden menopoz dönemi sorunlarına kadar bir çok rahatsızlıklarda fındık vücudu güçlendirici ve sağlığımızı koruyucu bir iş yapar